pirmdiena, 2015. gada 2. februāris

Aplikāciju izstrāde nav tik vienkārša, kā izskatās


Neskatoties uz to, ka skolēni un programmēšanas jauniesācēji, izmantojot dažādus programmēšanas instrumentus, ir izstrādājuši daudz un dažādas aplikācijas un spēles, tas nenozīmē, ka nopietnas aplikācijas izstrāde ir tik vienkārša, kā no malas varētu izskatīties.

Šādu viedokli sarunā ar biznesa portālu «Nozare.lv» pauda elektroniskās adrešu grāmatiņas «Cobook» aplikācijas izstrādātājs Kaspars Dancis.

Dancis atzina, ka mazu programmiņu, tā saukto «app», radīšana telefoniem un citā ierīcēm ir kļuvusi par plašu nodarbi. Galvenais dzinējspēks ir interneta aplikāciju veikalu parādīšanās, sākot ar «Apple» «App Store».
«Tas, ka aplikāciju radīšana kļūst arvien populārāka, nav saistīts ar tehnoloģijām, drīzāk ar biznesa pusi. Ir parādījušies aplikāciju veikali, kur »Apple« ar savu »App Store« bija pionieris. Šobrīd tas ir visiem - gan »Android«, gan »Microsoft«. Tas ir radījis bumu,» skaidroja uzņēmējs.
Tomēr Dancis, kurš pirms kāda laika pārdevis daļas citā iesācējuzņēmumā, kuru nopirka globāls telekomunikāciju sistēmu koncerns, teica, ka nopietna, uz programmatūras izstrādi balstīta biznesa attīstībai ir vajadzīgas labas tehniskas zināšanas.
«Ja aplikāciju izstrādē vēlas veidot veiksmīgu biznesu, ir jābūt trīs lietām - tehnoloģiskām zināšanām, kā veidot risinājumu, kas ir stabils un ātrdarbīgs; otra lieta - jābūt labai izpratnei, kā to visu piedāvāt lietotājam, kā radīt lietotāja pieredzi (no angliskā »user experience«); trešā lieta - ir jābūt idejai, kā to visu pārdot, jo ar to, ka to publicē »App Store« veikalā, nepietiek. Ir jābūt idejām, kā pievērst cilvēku uzmanību produktam,» skaidroja aplikāciju izstrādātājs.
Ja vēlas radīt konkurētspējīgu produktu, tad nav nekādu apvedceļu. Ir jābūt prasmei. Protams, ar nedaudz zināšanām var salikt kopā kaut ko, kas strādā, bet tas nebūs risinājums, ar kuru var konkurēt un veidot biznesu,» sacīja uzņēmējs.
Vienlaikus Dancis atzīst, ka, attīstot «Cobook» par produktu, kura bezmaksas versiju lejupielādējuši vairāk nekā 250 000 «Apple» ražoto «Macintosh» datoru lietotāju, viss nav noritējis viegli. «Cobook» kā uzņēmums dibināts 2011.gada pavasarī, bet pirmā aplikācijas versija parādīta globālajā «Apple» produktu un risinājumu konferencē «iWorld» Sanfrancisko janvāra beigās. «Cobook» tika piedāvāts lejupielādei tikai no šī gada maija.
«»Cobook« gadījumā pirmajā lietā [tehnoloģijās] bija ļoti laba bāze. Ar otro - lietojamību - pagāja diezgan ilgs laiks, kamēr eksperimentējam ar to, kā tam visam jāizskatās. Trešajā jautājumā - kā pievērst uzmanību - nebija tik daudz ideju,» stāstīja Dancis.
Jau ziņots, ka tiek domāts par «Cobook» turpmāko attīstību. Tam nepieciešams piesaistīt līdz pat miljons eiro (700 000 latu) riska kapitāla vai arī būtiski mazāku summu, ja programmas maksas versija sāks nest ieņēmumus un turpinās «pati pārdot sevi».
KA2.LV piedāvā- nāc pie mums ar savu ideju, un mēs sniegsim informāciju, kā ļaut aplikācijai kļūt pašpelnošai ātrāk!
KA2 kolektīvs spēs palīdzēt rast tehniksus risinājumus aplikācijas funkcionālajai nepieciešaība!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru